معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور، با بیان این كه اعتیاد، دخالت والدین و اطرافیان ، خشونت و ضرب و شتم، سوءظن و بدبینی و نبود تفاهم از بیشترین عوامل درخواست طلاق زوجین بوده است، اظهار كرد...

معاون دفتر امور آسیبدیدگان سازمان بهزیستی كشور با تحلیل آمار طلاق در كشور بین سالهای 71 تا 9 ماهه ابتدای سال جاری، گفت: آمار طلاق در بین این سالها، دارای فراز و نشیب بوده، به طوری كه آمار طلاق در سال 71، هشت درصد و از سال 72 تا 75 دارای سیر صعودی بسیار آرام و پس از آن به مدت پنج سال (76 تا 79) این روند تقریبا ثابت بوده است.
دكتر رضایی فر در گفتوگو با ایسنا، افزود: آمار طلاق از سال 80 به بعد با شتاب بیشتری نسبت به سالهای گذشته دارای سیر صعودی بوده است.
به گفته وی، آمار طلاق در سال 80 ، 4/9 درصد، سال 81، 3/10 درصد، سال 82، 6/10 درصد، سال 83، 5/10 درصد، سال 84 ، 7/10 درصد، سال 85 ، 1/12 درصد و در 9 ماهه ابتدای سال جاری، 2/11 درصد بوده است.
معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور، دلایل رشد صعودی طلاق در این سالها را متاثر از عوامل اقتصادی و حتی حقوقی دانست و تصریح كرد: به عنوان مثال در مقاطعی دادگاهها در صدور حكم طلاق، سختگیری و یا آسانگیری میكنند كه همین امر در افزایش و یا كاهش آمار تاثیرگذار است.
وی در ادامه با اشاره به ارزیابیهای صورت گرفته از آمار طلاق در 9 ماهه سال گذشته، گفت: در این میان، بالاترین نرخ طلاق با 8/20 درصد مربوط به استان تهران و پایینترین آن با 8/3 درصد مربوط به استان ایلام است.
دكتر رضایی فر ادامه داد: آمارها حاكی از آن است كه از هر پنج ازدواج در تهران یك ازدواج منجر به طلاق شده است.
معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور، با یادآوری وجود 100 مركز كاهش طلاق در كشور كه به صورت مستقل در دادگاهها و یا اورژانس اجتماعی مستقر هستند، عنوان كرد: تحلیلهای شش ماهه ابتدای سال جاری كه بر روی 10 هزار زوج مراجعه كننده به مراكز مداخله در بحران بهزیستی صورت گرفت، نشان میدهد، 5/45 درصد درخواستهای طلاق از سوی زوجه، 25 درصد توسط زوج و 5/29 درصد آن توافقی و از سوی زوجین ارائه شده است.
32 درصد زوجهای درخواستكننده طلاق، بدون فرزند و 67 درصد دارای فرزند بودهاند
5/15 درصد درخواستهای طلاق در دوران عقد داده شده است وی مدت زمان ازدواج 5/40 درصد زوجین را كمتر سه سال اعلام كرد و گفت: همچنین 5/15 درصد درخواستهای طلاق نیز در دوران عقد ارائه شده، بنابراین میتوان گفت در مجموع 56 درصد درخواستهای طلاق در كمتر از سه سال ابتدای زندگی كه این آمار نشان از فقدان بلوغ آگاهی زوجین در زمان ازدواج دارد، لذا این امر لزوم آگاهسازی جوانان و ارائه مشاورههای قبل از ازدواج را ضروری میكند.
به گفته وی، 32 درصد زوجین بدون فرزند و 67 درصد دارای فرزند بوده كه 35 درصد آنها یك فرزند داشتند.
23 درصد زوجهای درخواستكننده طلاق دارای سابقه فامیلی هستند دكتر رضایی فر در رابطه با سابقه فامیلی زوجین مراجعه كننده به مراكز مداخله در بحران بهزیستی، اظهار كرد: 23 درصد زوجین دارای سابقه فامیلی و مابقی سابقه فامیلی نداشتند. همچنین 35 درصد دارای آشنایی قبلی و مابقی نیز فاقد این آشنایی بودهاند.
1
3 درصد از خانوادههای زوج و 9 درصد از خانوادههای زوجه مخالف ازدوج زوجین بودند وی رضایت خانوادهها در زمان ازدواج زوج را 87 درصد و در میان خانوادههای زوجه 91 درصد خواند و افزود: 13 درصد از خانوادههای زوج و 9 درصد از خانوادههای زوجه مخالف ازدوج زوجین بودند.
به گفته معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور، ازدواج 9 درصد از زوجهای مراجعه كننده به مراكز مداخله در بحران بهزیستی بدون رضایت فرد بوده كه این آمار در میان زوجه به 5/13 درصد رسیده است.
وی در مورد بعد خانوار زوجین به ایسنا، گفت: بعد خانوار 81 درصد از زوجها و 80 درصد از زوجهها پنج نفر و بیشتر بوده است كه این موضوع نشان میدهد، امر نظارت بر تربیت كودكان و كیفی كردن آن در خانوارهای با بعد جمعیتی بالا، كمتر صورت میگیرد.

12 درصد از زوجها و 10 درصد از زوجهها دارای سابقه قبلی طلاق بودند
دكتر رضایی فر خاطر نشان كرد: 12 درصد از زوجها و 10 درصد از زوجهها دارای سابقه قبلی طلاق بودند.
وی در این باره تاكید كرد: انتخاب همسر مجدد برای زوجه، پس از اولین طلاق كمتر و محدودتر میشود كه فشارهای روحی، روانی و حتی اقتصادی از عوامل دخیل در محدود شدن انتخاب مجدد همسر توسط زن است و همین باعث میشود در ازدواج بعدی هم موفق نباشد و یا مورد مناسب را نتواند انتخاب كند و در این زمان است كه از چاله به چاه میافتد.
معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور با بیان این كه محدودیت در انتخاب همسر مجدد در مردان كمتر از زنان است، خاطر نشان كرد: چرا كه مردان به لحاظ روانی، حمایتهای اجتماعی و اقتصادی مشكلات و محدودیتهای زنان را ندارند.
وی سابقه طلاق در میان والدین زوجهای مراجعه كننده را 28 درصد و این نسبت را در میان زوجهها 29 درصد اعلام كرد و گفت: این آمار نشان از شكسته شدن قبح طلاق در میان فرزندانی دارد كه والدینشان طلاق را تجربه كردهاند، لذا فرزندان نیز به دلیل آن كه با طلاق مواجه بودهاند در زندگی خود نیز به آن فكر میكنند، بنابراین آمار طلاق در میان اینگونه فرزندان بیشتر از افراد عادی است.
دكتر رضایی فر با اشاره به این كه نیمی از مراجعهكنندگان فاقد مسكن شخصی بودهاند، بیان كرد: این امر تاثیر مسایل اقتصادی در طلاق را نشان میدهد.
23 درصد زوجها و 5/1 درصد زوجهها دارای سابقه جرم بودند
وی یادآور شد: 23 درصد از زوجها دارای سابقه جرم بودند كه جرم 56 درصد مربوط به اعتیاد و مابقی در مورد مباحثی چون قاچاق، ضرب و شتم، سرقت و غیره بوده است در عین حال آمار سابقه جرم در میان زوجهها نیز 5/1 درصد بوده است.
اعتیاد در میان 23 درصد از زوجها و یك درصد از زوجهها جزو سوابق اعتیادی بود كه معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور به آنها اشاره و اذعان كرد: 41 درصد از زوجها شغل آزاد، 17 درصد كارمند، 16 درصد بیكار و 15 درصد كارگر ساده بودند، بنابراین اكثر مراجعهكنندگان درآمد مكفی و شغل ثابتی نداشتند.
به گفته وی 79 درصد از زوجههای مراجعه كننده خانهدار بودند.
دكتر رضایی فر اظهار كرد: هفت درصد زوجها بیسواد ، 28 درصد دارای تحصیلات راهنمایی، 26 درصد دارای مدرك دیپلم، 18 درصد دارای تحصیلات ابتدایی و دو درصد دارای تحصیلات نهضتی، یعنی 81 درصد دارای تحصیلات دیپلم و زیر دیپلم بودند و این امر نقش تحصیلات عالی در حاكم شدن منطق در زندگی را پررنگ میكند.
وی نسبت تحصیلات و سواد میان زوجهها را این گونه بیان كرد: هشت درصد بیسواد، دو درصد نهضتی، 30 درصد دیپلم، 26 درصد راهنمایی و 18 درصد دارای تحصیلات ابتدایی بودند و این یعنی 84 درصد از زوجهها نیز دارای تحصیلات دیپلم و زیردیپلم بودند.
معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور در مورد میزان اختلاف سنی زوجین، گفت: تفاوت معناداری در این زمینه مشاهده نشده است.
به گفته وی، 70 درصد زوجهای مراجعه كننده به مراكز مداخله در بحران از نظر روانی سالم و مابقی بیمار بودند كه اختلالات روانی 33 درصد وابستگی به موادمخدر، 15 درصد خلقی، 10 درصد اضطرابی و 9 درصد شخصیتی و غیره بوده است، همچنین 86 درصد از زوجهها نیز اختلالات روانی نداشتند و مابقی (14 درصد) دارای اختلالاتی چون اضطراب با 46 درصد، خلقی با 32 درصد و شخصیتی با 9 درصد بودهاند.
مشكلات جنسی عامل 10 درصد اختلافات بین زوجین
دكتر رضایی فر با اشاره به مشكلات اختلالات جنسی بین زوجین، گفت: مسایل جنسی میتواند، منشا بسیاری از اختلافها و مشكلات بین زوجین باشد، اما به دلیل مسایل فرهنگی، اجتماعی و اخلاقی بروز نمیكند، اما خود را به صورتهایی چون پرخاشگری، بهانهگیری و غیره نشان میدهد، به طوری كه 10 درصد از 10 هزار زوج و زوجه مورد مصاحبه این عامل را علت اختلاف خود بیان كردند.
وی ادامه داد: اختلال جنسی در زوجها به صورت سرد مزاجی با 47 درصد، كمبود مهارتهای رفتار جنسی با 24 درصد، انزال زودرس با 9 درصد و در بین زوجهها، 67 درصد سرد مزاجی و 23 درصد كمبود مهارتهای رفتاری جنسی عنوان شده بود.
معاون دفتر امور آسیب دیدگان سازمان بهزیستی كشور، با بیان این كه اعتیاد، دخالت والدین و اطرافیان ، خشونت و ضرب و شتم، سوءظن و بدبینی و نبود تفاهم از بیشترین عوامل درخواست طلاق زوجین بوده است، اظهار كرد: 35 درصد از مراجعات منجر به سازش، 25 درصد ارجاع به قوه قضاییه، 18 درصد، همكاری نكردن طرفین، 15 درصد حمایت سازمان بهزیستی در تعویق طلاق و دو درصد تسریع در طلاق شده است.
وی در پایان خاطر نشان كرد: پیگیریهای بعدی و نهایی نشان از داده، 30 درصد از زوجین سازش مطلق و 17 درصد سازش نسبی كرده و 27 درصد مراجعات به طلاق و 26 درصد منجر به معرفی زوجها به دادگاه شده است.