3 ميليون و 500 بار دانلود يك كليپ مستهجن از يك سايت غير اخلاقي فارسي زبان نشانگر روشن شدن چراغ قرمز اخلاق در فضاي مجازي براي كاربران ايراني است.
جوانآنلاين طي مطلبي به هرزهنگاريها و سواستفاده از فضاي اينترنت پرداخته و نسبت به روند رو به رشد انتشار سايتهاي غيراخلاقي هشدار داده است.
متن گزارش جوان آنلاين به شرح زير است: امروز به راحتي هر چه تمام ميتوان تصاوير مستهجن را به دست آورد. بلوتوث يا اينترنت هيچ فرقي ندارد تنها فاصله براي ديدن آنها يك اراده ضعيف است.عكسهايي كه در حالتهاي مختلف تهيه ميشود و با رنگ و لعابي مجازي در اختيار جوانان به عنوان بيشترين طيف استفاده كننده از اينترنت قرار ميگيرد.
ماجرايي كه با ساماندهي خاص چندي است ريشه اعتقادي جوانان را نشانه رفته است. هر چند حدود دو سال پيش با مجموعه پيچيدهاي از فعاليتهاي اطلاعاتي، سپاه پاسداران، 90 سايت غير اخلاقي و مستهجن را مسدود و پاي برخي از مديران آنها را به محاكم قضايي باز كرد ولي متاسفانه پورن گرايي در ايران با خيزشي نسبتاً سريع به مسير خود ادامه داد و از غفلت نهادي مسئول براي پيشبرد اهداف پشتپرده خود بهره برد تا جوانان بدون شناخت ازاهداف اين سايتها به آنها گرايش پيدا كنند.
برخورد ارتش سايبري سپاه پاسداران انقلاب اسلامي (مركز بررسي جرائم سازمان يافته رايانهاي) به سايتهاي غيراخلاقي، سابقهاي دو ساله دارد اما با وجود تمام اين برخوردها همچنان شاهد فعاليت سايتهاي غير اخلاقي هستيم كه از سوي به اصطلاح طرفداران خود ميخواهند تا خاطرات نامتعارف و غيراخلاقي خود را حتي اگر ذهني و تخيلي باشد در قالب داستان برايشان ارسال كنند. هر چند نام اين كار را "جذابتر كردن سايت " گذاشتهاند اما به واقع جنگي ميان جوان و غرايزش به وجود ميآورند كه در نهايت آنها طالب پيروزي غرايز و شهوات هستند.
* 10 ميليارد دلار درآمد سالانه آمريكا از گسترش فحشا
رقم 60 ميليون و 400 هزار براي سايتهاي مستهجن آمار قابل توجهي است كه نميتوان به سادگي از آن گذشت چرا كه بخش قابل توجهي از آن به سايتهاي غير اخلاقي ايراني اختصاص يافته است. 3 ميليون و 500 بار دانلود يك كليپ مستهجن از يك سايت غير اخلاقي فارسي زبان. آمار سايت گوگل كه نشان دهنده بالا بودن ميزان گرايش كاربران به سايتهاي غير اخلاقي است نشانگر روشن شدن چراغ قرمز اخلاق در فضاي مجازي براي كاربران ايراني است. فضايي كه عموماً از طريق كشورهاي غربي مسموم شده و ميراث آن نيز به كشور ما رسيده است.
براي مثال هم اكنون امريكا از صنعت سكس، سالانه دو تا 10 ميليارد دلار درآمد كسب ميكند و به همين دليل از هرطريق دست به رونق اين بازار سياهتر از سياه ميزند. اما در اين ميان چه بهرهاي از ايجاد سايتهاي غير اخلاقي فارسي زبان به امريكا و كشورهاي همتراز آن ميرسد. بر اساس تحقيقات انجام شده روي يكي از شبكههاي فعال مفاسد اخلاقي در داخل كشور مشخص شد كه گردانندگان آن توانستهاند در مدت كوتاهي 11 ميليون بازديد كننده جذب كنند و همچنين پس از جذب مخاطب، اقدام به جذب 20 هزار عضو فعال از طريق ايميل نمايند.
اين آمارها كه زنگ خطر را براي سلامت اجتماعي جوانان به صدا در آورده است، با سوء استفاده سايتي همچون گوگل رو به رو شده است. اين سايت براساس گزارشهاي نامتعارف و نادرستش در صدد القاي اين موضوع است كه بيشترين آمار جستوجوي هرزه در اينترنت را به جوانان ايراني نسبت دهد.
در همين رابطه چندي پيش مسئول سايت گرداب در گفتوگويي اظهار داشت: به جهت حفظ و مراعات كيان جامعه از گفتن برخي آمار معذورم، ولي بر اساس اطلاع دقيق عرض ميكنم غرب در اينترنت در پي "تشكيك و تخريب حوزه اخلاقيات و اعتقادات اسلامي " بوده و جايگزين آن نيز سكولاريسم و ليبراليسم خواهد بود. وي گفت همه فعاليتهاي غرب در اينترنت، در راستاي فعاليتهاي باطل گرايانه و شيطاني است.
لبه تيز انحراف شايد باور كردني نباشد ولي امروز سايتهايي در ايران در حال فعاليت هستند كه استفاده ابزاري از اعضاي خود را پيشه خود قرار دادهاند.
استفادهاي به قيمت حيثيت وجودي فرد كه براي حفظ آن بسياري از افراد از جان خود مايه ميگذارند؛ ولي نكته اينجاست چگونه مشتريان اين سايتهاي غيراخلاقي راضي ميشوند تا اين حيثيت را به بهاي بيآبرويي به حراج بگذارند و كار و كاسبي را براي اين سايتها پر رونقتر از قبل كنند؟
مهار كردن خواستههاي نفساني يكي از مهمترين عوامل اين موضوع به حساب ميآيد. شايد در ابتدا افرادي براي گذر در صفحات اينترنت يا از سر كنجكاوي سري به اين سايتها بزنند اما با توجه به برنامهاي كه در پشت پرده اين سايتها و با تفكر حرفهاي طراحان آن وجود دارد بيشك جوانان و نوجوانان را به خود جذب ميكند به طوري كه كمكم اين افراد به عنوان مشتريان پر و پا قرص اين سايتها درآمده و خود عضوي از آن ميشوند!
در همين رابطه طبق يك تحقيق علمي كه توسط سازمان harris interactive در امريكا صورت گرفته بود، نشان از آن دارد كه يك پنجم نوجواناني كه در سن 13 تا 18 سال قرار دارند تصاوير برهنه خود را به شكل ايميل براي ديگران ارسال ميكنند. اين تحقيقات نشان داده، 11 درصد اين افراد تصاوير خود را براي افراد بيگانه ميفرستند.
*فيلتري كه مؤثر نيست
دكتر يدالله نصر، جامعه شناس با بيان اينكه سايتهاي غيراخلاقي با سرمايههاي كشورهاي غربي به وجود ميآيد و حمايتهاي شديدي از آنها ميشود به "جوان " ميگويد: متأسفانه امروز يكي از معضلات اساسي اينترنت در كشور رواج روز افزون سايتهاي ضد اخلاقي و مستهجن فارسي زبان است كه حتي فيلترينگ در برابر آنان كاربرد چنداني ندارد و مسئولان اين سايتها با استفاده از نرم افزارهاي مختلف و برنامه نويسي فيلترشكنهاي متعدد، عملاً فيلترينگ را دور ميزدند.
وي ابراز ميدارد: ما براي مبارزه با اين پديده شوم بايد فرهنگ استفاده از اينترنت را ارتقا دهيم وگرنه نميتوان به تنهايي با اقداماتي همچون فيلترينگ يا حذف دامنه با اين پديده برخورد كرد. اين جامعه شناس به استفاده برخي از زوجها از اين سايتها نيز اشاره ميكند و ميگويد: سايتهاي غير اخلاقي پايبندي به عشق و زندگي مشترك را از بين ميبرد به نحوي كه امروز شاهد هستيم در دادگاهها پروندههايي در حال بررسي است كه به علت بالا رفتن توقعات جنسي هر يك از طرفين به علت ديدن اين سايتها كارشان به اينجا كشيده شده و زندگيشان در مرز نابودي قرار گرفته است.
نصر ميافزايد: براي مقابله با اين تخريب فرهنگي بهترين عامل بنيان خانواده است. بايد اين محيط كوچك جامعه را مستحكم كنيم. براي استقرار آرامش و دوام محيط خانواده، والدين بايد در مدارس و خانه از وجود اين اقلام ضد فرهنگي آگاه شوند تا گريبانگير اين اقلام هنجارشكنانه و ضد فرهنگي در خانه و مدرسه نشوند.
تنها با آگاهي دادن به والدين ميتوان خانه را مكاني امن براي رشد فرزندان ساخت. خانوادهها بايد كنترل كاملي بر نحوه استفاده كودكان و جوانانشان از اينترنت داشته باشند و راههاي ورود آنان به سايتهاي غير اخلاقي را مسدود كنند. اگر چنين نشود جوانان ما در بازي از پيش تعريف شده غرب گم خواهند شد و ديگر راه بازگشتي براي آنها وجود ندارد. سايتهاي مستهجن با ترويج انواع بيبندوباريهاي اخلاقي با هدف قبح زدايي از محرمات ديني، ترويج فساد در جامعه، سست كردن بنيانهاي اعتقادي و فروپاشي اساسي خانواده به خاطر پيشبرد اهداف ناتوي فرهنگي به فعاليت خود ادامه ميدهند تا اينكه اساس و بنيان جامعه را متزلزل سازند. شايد نگاهي گذرا به برخي از حوادث تلخ جرايد بتواند گوشهاي از اين هجمه سنگين مجازي را به نمايش بگذارد كه يكي از نتايج تلخ آن زنا با محارم است.
حال سؤال اينجاست، ما براي برخورد با اين سايتها جز فيلترينگ چه اقدام ضربتي را در دست داريم در حالي كه شمار اين سايتها هر روز رو به افزايش گذاشته است. ندا شرفي، كارشناس علوم ارتباطات در اين باره ميگويد: فضاي ديجيتال به علت نظارت نكردن صحيح در پارهاي از موارد به سمت انحراف كشيده شده است. ولي ما براي اين انحراف نميتوانيم كل مزاياي فضاي مجازي را ناديده بگيريم. ما براي مقابله بايد با يك بسيج عمومي خانوادهها را آگاه سازيم و با همكاري نيروي انتظامي و قوه قضائيه به صورت امنيتي با اين تخريب فرهنگي مبارزه كنيم.
وي در ادامه ميافزايد: سازمانهاي بسياري در زمينه فرهنگي در حال فعاليت هستند كه از جمله آنها ميتوان به سازمان تبليغات اسلامي و وزارت ارشاد اشاره كرد. اگر از پتانسيلهاي موجود در اين سازمانها به نحو شايستهاي استفاده شود ميتوان اين توقع را داشت كه اين دست از رسانههاي ديگر ياراي هماوردي با سايتهاي اخلاقي را نداشته باشند. كاربران اين سايتها بايد به اين نكته توجه داشته باشند كه نمايش بدون محدوديت تصاوير مستهجن به هر قصد و نيتي، موجب ايجاد تغييرات روحي و شخصيتي در افراد شده و چنانچه افراد بدون چشم انداز مشخصي وارد اين فضا شوند، احتمال آشفتگي آنها و استفاده از محتواي انحرافي بيش از حالت حضور هدفمند در اين فضاست برايشان قابل تصور است.
*غفلت و مرگ آبرو
اما نكته خطرناك اينجاست كه بسياري از عكسهاي موجود در سايتهاي غير اخلاقي فارسي زبان تصاويري است كه از روي غفلت برخي افراد از خود تهيه ميكنند كه غالباً از آنها سوء استفاده شده و در فضاي مجازي منعكس ميشود.
توجه به اين نكته ضروري است بر اساس ماده 16 قانون جرائم رايانهاي، هركس به وسيله سامانههاي رايانهاي يا مخابراتي، فيلم صوت يا تصوير ديگري را تغيير دهد يا تحريف كند و آن را منتشر يا با علم به تغيير يا تحريف منتشر كند، به نحوي كه عرفاً موجب هتك حيثيت او شود، به حبس از 91 روز تا دو سال يا جزاي نقدي از 5 ميليون ريال تا 40 ميليون ريال يا هر دو مجازات محكوم خواهد شد.
اما از آنجايي كه جرائم رايانهاي به علت پيشرفت هر روزه دنياي كامپيوتر ابعاد جديدي به خود ميگيرد لايحه "قانون جرائم رايانهاي " در سال 88 به مجلس شوراي اسلامي تقديم و اين قانون در جلسه علني روز سهشنبه 5 خرداد ماه 1388 مجلس شوراي اسلامي تصويب شد و در تاريخ 20 خرداد 1388 به تأييد نهايي شوراي نگهبان نيز رسيد. قانون جرائم رايانهاي در سه بخش "جرائم و مجازاتها "، "آيين دادرسي " و بخش "ساير مقررات " تهيه و تدوين شده و شامل 56 ماده است.
*با عاملان اين سايتها چه كرديم؟
از آنجايي كه برخي از سايتهاي غيراخلاقي توسط افرادي از داخل تهيه ميشدند با انجام فعاليتهاي اطلاعاتي در سال 87 شناسايي شده و به مراجع قضايي تحويل داده شدند ولي از آن تاريخ تا كنون هيچ خبري مبني بر حكم قطعي اين افراد به گوش نرسيده است. اين تعلل تا جايي ادامه يافته است كه هم اكنون يكي از مديران اصلي سايت غير اخلاقي آويزون به نام سعيد ملكپور كه با نام مستعار سياوش حسين خاني فعاليت ميكرد به عنوان فردي سياسي معرفي ميشود و حاميان غربي وي در پي ايجاد فشار از طريق مجامع بينالمللي بر قوه قضائيه هستند تا فضا را براي رهايي وي آماده كنند. اما مفسد في الارض چه معنايي دارد؟ آيا كسي كه با فعاليت خود زمينه انحراف ميليونها انسان را فراهم آورده و با اقدامات خود برخي از جوانان بيتدبير را تحريك به زنا با محارم كرده است بايد در سايه امنيت قرار داد؟
اين سؤالي است اساسي كه بايد با برخوردي جدي و عملي پاسخ داده شود تا از اين طريق بتوان درس عبرتي براي ديگر فعالان سايتهاي غير اخلاقي فراهم آورد. اما سكوت دو ساله در برابر چنين فردي به همراه شركايش زمينه را براي فعاليت ديگر سايتها فراهم آورده است چرا كه امروز سايتهاي جديدي متولد شدهاند و همان مسيري را ميروند كه سايت "آويزون " ميرفت. حال خودمان كلاهمان را قاضي كنيم و براي اين سوال پاسخي بدهيم كه تعلل و سكوت براي چه؟
*و اما ...
وجود برخي كمبودهاي شخصيتي و دامن زدن به اين نواقص و يافتن ما به ازاي خارجي آن در فضاي مجازي، يكي از آسيبهاي جدي در فضاي مجازي به شمار ميآيد و كم توجهي خانوادهها و خود افراد به اين موارد ميتواند موجب ايجاد مشكلات اساسي شود. آگاهي و شناخت دقيق زواياي مختلف فضاي مجازي اين امكان را به وجود ميآورد كه اعمال مديريت همه جانبه، به صورتي باشد كه اقدامات پاكسازي و سالم سازي اين فضا همزمان با آموزش همه جانبه افراد در سنين مختلف انجام گيرد.