واحد مرکزی خبر گزارش داد، غلامعلی حداد عادل در همایش نقش مدیریت راهبردی در تحقق سند چشم انداز بیست ساله که در دانشگاه عالی دفاع ملی برگزار شد، افزود : قانون برنامه با قانون عادی باید تفاوت داشته باشد و بخشهایی از قانون برنامه پنجم شأنیت قانون برنامه را ندارد.
وی اضافه کرد : قانون برنامه اصلا نباید ناظر به مورد و یا به عنوان مثال یک مؤسسه باشد و آنچه شأن قانون برنامه است، امور زیرساختی کشور است.
وی در ادامه گفت : تنها حدود 30درصد قوانین برنامه چهارم عملی شده و این به دلیل آن است که ظرفیت مجلس و دولت را در قانون برنامه در نظر نمیگیریم.
حداد عادل افزود : مجلس در سال بیش از 10 تا 12 قانون جامع نمیتواند تصویب کند و همین قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی که در مجلس مطرح است، یک ماه وقت مجلس را میگیرد.
وی تصریح کرد : مجلس در سال دو ماه تعطیل است و یک ماه نیز صرف بودجه میشود نُه ماه باقی میماند. در این نُه ماه میتواند 10 تا 12 قانون جامع تصویب کند و در یک دوره چهار ساله نیز 30 تا 40 و از آن طرف دولت نیز گرفتارتر.
رییس کمیسیون فرهنگی مجلس اضافه کرد : باید حساب شود و ظرفیتها در نظر گرفته شود و باید با توجه به ظرفیتها، وظایف را مشخص کنیم.
حداد عادل با بیان اینکه باید بین مدیران ارشد کشور نوعی همدلی، همفکری و همزمانی در اجرای قوانین وجود داشته باشد، گفت: در مجمع تشخیص مصلحت نظام هر دو ماه یک بار سیاستهای کلی را در زمینههای مختلف تصویب میکنیم آیا مدیران ارشد کشور ، استانداران، معاونان وزرا و مدیران کل که مجری هستند، از این سیاستهای کلی آگاه هستند ؟
وی گفت: سالها در مجمع تشخیص مصلحت گفتهام اگر میخواهیم سیاستهای کلی چشمانداز و قانون برنامه و کلا قوانین مادر در کشور به جریان بیفتد و به عنوان گفتمان مسلط مطرح شود، باید هر کسی که میخواهد از رده معینی بالاتر مسوولیت بپذیرد، قبل از قطعی شدن حکمش ملزم باشد که در یک دوره آموزشی شرکت کند مثلا یک دوره 30 تا 60 ساعته را بگذراند و سیاستهای کلی را تعلیم ببیند.
به اعتقاد حداد عادل ، دانشگاه دفاع ملی میتواند برای مدیران ارشد که میخواهند مجری شوند و همچنین برای نمایندگان مجلس این دوره را بگذارد و مسوولیت این کار را بر عهده بگیرد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی دربخش دیگری از سخنان خود به اختلاف دولتها و مجالس در بررسی طرحها و لوایح اشاره کرد و گفت : دلیل این امر ، برنخاستن مجلس و دولت از یک منبع و ریشه واحد است .
وی افزود : دولت مبانی و فکرهایی دارد و به صورت برنامه به مجلس می دهد و مجلس هم از ابتدا شروع به بررسی می کند و اختلافاتی به وجود می آید و حالا هم دولت و هم مجلس اصولگراست.
حداد عادل با بیان اینکه حزب اصولگرا نداریم، اضافه کرد : مکانی نداریم که اصولگرایان بیرون مجلس و دولت ، تحت عنوان اصولگرایی با مبانی و تصمیمات واحد در آن شرکت کنند و گفته باشند که برنامه اقتصادی ما این است و بعد هر فردی که خود را اصولگرا بنامد با این برنامه آشنا و به آن ملتزم ، و دولت هم متعهد به اصول آن باشد.
نماینده مردم تهران در مجلس گفت : همسویی منطبق بر مبانی و برنامه در دست دولت و مجلس نیست و هرکدام حرف خود را میزنند و این باید اصلاح شود.
وی افزود : من به عنوان عضوی از مجلس هفتم و هشتم اعلام میکنم اکثر نمایندگان به دنبال آزار دولت نیستند ولی الان مجلس در یک دستگاه میخواند و دولت در یک دستگاه دیگر.
حداد عادل در ادامه یاد آور شد : مشکل دیگری که وجود دارد این است که باید سلسله مراتبی بین قوانین تنظیم کنیم و بدانیم که کدام قانون کلی و مهمتر است و کدام قانون باید بعد از آن قرار بگیرد و رابطه بین تولیدی و مولد بودن آنها باید فهمیده شود و در اذهان مدیران کشور جا بیفتد.
وی گفت : هشت مرتبه برای قانونگذاری از کلان تا خرد وجود دارد و قانون اساسی، چشم انداز، سیاستهای کلی، قانون برنامه، قانون بودجه، قوانین عادی، آیین نامههای تصویبی دولت و بخشنامههایی که کاملا مرتبط با اجراست این مراتب را تشکیل می دهند.
حداد عادل افزود: مسئله مهم این است که یا اینها به هم ربط ندارد و یا ربطشان واضح نیست و به عنوان مثال قانون برنامه در بودجه ظهور ندارد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت : مدیریت راهبردی میتواند این مراحل را ترجمه اجرایی کند، و درحال حاضر چنین تخصصی در نظام ما نادر است و مدیریت راهبردی بر کارهای ما حاکمیت ندارد.
وی افزود : الان چند سال است که دولت گزارش پیشرفت قانون برنامه را به مجلس ارائه نمیکند و البته مجلس هم برای دریافت این گزارش تلاشی نمیکند و سازمان برنامه کارش این بود که مدیریت راهبردی را اعمال می کرد.