آیت الله حائری(امام جمعه سابق شیراز) در این خصوص میگوید: وقتی این فرهنگ در جامعه نهادینه شد که جهیزیه از مهریهای که مرد به صورت نقدی پرداخت میکند، تامین شود به طور طبیعی توقعات مردها در بحث جهیزیه کمتر شده و حتی زنها نیز مهریه خود را نقداً دریافت میکنند. وی با بیان اینکه بسیاری از خانوادهها به خاطر عدم توانایی مالی در تامین جهیزیه قادر به شوهر دادن دختر خود نیستند، افزود: در هیچ جای دین و اسلام نیامده که پدر دختر باید هزینه جهیزیه را بپردازد بلکه باید مهریه، نقدی پرداخت شود و از آن منبع، پدر دختر میتواند برای فرزند خود جهیزیه تامین کند.
وی تاکید کرد: وقتی مهریه نقدی شد هم میزان آن تقلیل می یابد هم اینکه زن می تواند با آن برای خود لوازم ضروری زندگی را به عنوان جهیزیه خریداری کنند و حتی از چشم و هم چشمیها نیز کاسته میشود. (سخنرانی آیت الله حائری در دیدار با اعضای ستاد تسهیل ازدواج سازمان ملی جوانان استان فارس)
رسول خدا(صلى الله علیه و آله و سلم) فرمود: سه گروه از زنها هستند كه خداوند ایشان را عذاب نمىكند و با حضرت فاطمه(علیهاالسّلام) محشور مىگرداند؛ و به هر كدام ثواب هزار شهید و ثواب یك سال عبادت مىدهند، (اول) زنى كه بر غیرت شوهرش صبر كند، و (دوم) زنى كه بد خلقى شوهر را تحمّل نماید (و سوم) زنى كه مهریه خود را به شوهر ببخشد. (ارشاد القلوب، ترجمه سلگى، ج1، ص 458 )
و نیز فرمود: هر زنى كه مهریه خود را به شوهرش ببخشد، براى هر درهمى ثواب آزاد كردن بندهاى برایش منظور مىگردد.(همان)
جهیزیه و عوارض دردناک آن
تحمیل جهیزیه بر خانواده عروس همیشه عوارض دردناکی داشته که اضطراب و فشار روانی، گرایش به سمت زن سالاری، بالا رفتن سن ازدواج، اسراف، تجمل گرایی و باز کردن محلی برای سوء استفاده فرصت طلبان، از آن جمله است .
فشار روانی و افزایش سن ازدواج
هر چند دوست نداشتن فرزند دختر به دلایل قدیمی در جامعه امروزی کمرنگ شده است اما باز هم تولد دختر و پسر نزد همه اقشار جامعه ما یکسان نیست و به محض تولد دختر فشارهایی همچون تامین جهیزیه بر شانه های والدین سنگینی میکند. این حقیقت تلخ، ظلمی در حق دختران است که باید با فرهنگسازی و اصلاحات عرفی برطرف گردد. این فشار روانی بر خانواده های دختردار با نزدیکتر شدن سن ازدواج بیشتر شده و اضطراب آفرین میگردد تا جایی که برخی از خانواده ها به دلیل ناتوانی از خرید جهیزیه از تزویج دختران خود جلوگیری می کنند و موجب افزایش سن ازدواج می گردند.
گرایش به سمت زن سالاری و دگرگونی ارزشها
امروزه بسیاری از زندگی های جدید در حالی تشکیل می شود که سهم زنان در تشکیل خانواده بیش از مردان و گاهی تا حد تمام است لذا به اگرچه به زبان هم آورده نشود، بخشی از امتیازات و وظایف مردان تغییر نامبارکی می کند و از هیبت و صلابت مردانه کاسته می شود و برعکس، زنان حتی گاهی برخلاف میلشان صفات مردانه پیدا می کنند. کم شدن جذبه و اقتدار مردانه به هر دلیلی که باشد خواسته و مطلوب زنان نیست. زیرا زنان هر چند میل به ریاست طلبی و تسخیر همسرانشان هم که داشته باشند از مردهای بی عرضه و ضعیف منزجرند؛ بنابراین برای بازگرداندن زن و مرد به جایگاههای شایسته و فطریشان لازم است که در بسیاری از امور عرفی و سنت های رایج جامعه از جمله جهیزیه تجدید نظر کرد. تامین جهیزیه از مهریه با وجود آنکه از جانب زن محسوب می شود اما چون مرد نیز در آن دخالت داشته و این دخالت به شکل هدیه بوده، احساس روانی خوبی را برای هر دو طرف ایجاد می کند و مهمتر آنکه هیچ منتی از طرف خانواده عروس بر داماد گذاشته نمی شود.
اسراف و تجمل گرایی در جهیزیه
وقتی قرار باشد جهیزیه از جیب دیگری تهیه شود قطعا بسیاری از ملاحظات در کار نخواهد بود و وقتی که زیاده روی و اسراف موجب افتخار و آبروداری باشد، بازار جهیزیه هر روز بدتر از دیروز خواهد بود و از همه بدتر وقتی قرار باشد در یک مراسم مفصل و بسیار مهم(جهاز سیه کردن) جهیزیه را نمایش داد و مُهر تایید گرفت و یا بعضا به رخ کشید باید توقع عوارض بدتری هم داشت. لذا اگر قرار است اصلاحات جدی در این زمینه صورت داد باید از براندازی همین مراسم شروع کرد. تامل و تفکر در سوره تکاثر موجب تنبه و هوشیاری خواهد بود.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
[1] أَلْهیكُمُ التَّكاثُرُ ، [2] حَتَّى زُرْتُمُ الْمَقابِرَ ، [3] كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ ، [4] ثُمَّ كَلَّا سَوْفَ تَعْلَمُونَ، [5] كَلَّا لَوْ تَعْلَمُونَ عِلْمَ الْیَقِینِ ، [6] لَتَرَوُنَّ الْجَحِیمَ، [7] ثُمَّ لَتَرَوُنَّها عَیْنَ الْیَقِینِ الیقین ، [8] ثُمَّ لَتُسْئَلُنَّ یَوْمَئِذٍ عَنِ النَّعِیمِ ...
مسابقه و مفاخره در داشتن مال و نفرات بیشتر شما را از سعادت واقعیتان به خود مشغول كرد. تا آنجا كه براى شمردن نیاكان خود به قبرستان رفتید. نه، این مفاخرتها دردى را از شما دوا نمىكند و به زودى خواهید فهمید. نه، تاكید مىكنم كه به زودى خواهید فهمید. نه، باز تاكید مىكنم كه اگر به علم الیقین برسید. آن وقت دوزخ را خواهید دید ...
جهیزیه و بازار داغ سوءاستفاده
تهیه جهیزیه با رعایت چشم و هم چشمی ها، و خریدهای غیر ضروری و مدگرایی، همیشه بازار داغی را برای کلاهبرداری، گرانفروشی و سوءاستفاده فرصتطلبان باز کرده و همواره هزینه های زیادی را برای لوازم غیر ضروری و بلکه کاملا بلا استفاده از جیب خانواده ها به جیب این افراد فرصت جو می کند.
اما اگر بنا باشد که جهیزیه بعد از ازدواج و تنها با نظر و توافق همسران و با توجه به نیازمندیها و مصلحتهای خانواده نوپا تهیه شود قطعا بسیاری از ملاحظات و تدبیرها، از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری خواهد نمود.منبع:تبيان
مهریه خوشبختی نمیارد اگر خاطرتان باشد در زمان پدر مادر خودتان اگر میخواهید از قدیمی تر ها بپرسید با یک مقدار کمی پول نه سکه اونم این سکه که هر روز به قیمتش افزایش داده میشود (به علت بحران بازار جهانی) از جهيزیه و مهریه که بگذریم باید بریم سراغ مسکن که مسکن روزانه به قیمتش افزوده میشود (بیچاره اون پسری که میخواهد تازه تشکیل زندگی بدهد)خرج سالن عروسی راهم بهش اضافه کنیم و پول فیلمبردار و غیره..... که هیچ. خدای ناکرده اگر هم کار به طلاق کشیده شود زن می تواند جهاز لباسهای خودش بردارد تازه شکایت میتواند از شوهرش بکند که مهرش را نپرداخته البته عندالمطالبه است چرا اندالعستطاعه نیست و همه مخالفند خدا میداند یعنی در شروع زندگی همه دونبال انتقام گیری و گرو کشی از همدیگر هستند به جای الگو گیری از پدر مادرمان از همسایه ودوستان اقوام الگو میگیریم؟
در زندگی مشترک دو انسان به راحتی میتوانند بدون هیچ هزینه اضافی یا مهریه با هم زندگی و نه مهریه میخواهد نه جهاز برای دختر .