فراموش نكنيم در هر جامعهاي خاموشي اعتدالگرايان به معناي روشن شدن موتور تندروهاست و متاسفانه طي چند ماه اخير هم طيف عاقل و ميانه رو كشور ميل بيشتر به خاموشي...

حوادثي كه روز يكشنبه و همزمان با عاشوراي حسيني در تهران و چند شهر ديگر كشور رخ داد، از نظر شدت خشونت در حدي بود كه ناگزير ميبايستي زنگهاي خطر را براي عقلاي قوم و طرفداران ميانه رو و قانونگرايي به صدا درآورد.
طي هفت ماهي كه از انتخابات ميگذرد حوادث و اغتشاشات خشونتبار زيادي به وقوع پيوسته است كه در مواردي كشتهها و زخميهايي را نيز به دنبال داشته است. اما با اين وجود ميتوان حوادث روز يكشنبه را نقطه خطرناكي در ماجراهاي خسارت بار هفت ماه اخير دانست.
نكته اينجاست كه در يكي از مقدسترين ايام مذهبي شيعيان يعني عاشوراي حسيني(ع) حوادث خشونتباري رخ ميدهد و در پايان هم جز ايجاد نگراني بيشتر براي بخشهاي وسيعي از مردم حاصلي در پي ندارد. به همين دليل حوادث روز يكشنبه به مثابه زنگ خطر براي تمام طيفهاي ميانه رو كشور بود كه اگر اوضاع به همين منوال پيش برود، ميبايستي در انتظار حوادث شوم بيشتري بود.
اگر چه برخي شخصيتهاي سياسي، فرهنگي و مذهبي كشور به طور دائم نگراني خود را از تشديد اوضاع فعلي بيان كردهاند، اما با اين وجود ابراز نگرانيهاي آنان برآورد كننده انتظاراتي كه از آنان ميرود، نيست و جامعه دل نگران انتظار ايفاي نقش بيشتري از آنان دارد.
البته در اين ميان افرادي هم كه به تندروي در مواضع خود مشهور شدهاند مورد خطاب هستند. به خصوص اينكه راديكاليزه شدن فضاي كشور نتيجه اقدامات آنان است. به اين ترتيب به نظر ميرسد كه در حال حاضر صلاح مملكت در اين باشد كه تمام گروهها و اشخاص ولو اينكه اعتقاد قاطع هم داشته باشند حقي از آنان ضايع شده است عجالتا و براي جلوگيري از غلتيدن كشور در دام افراطگرايي از موضع خود كوتاه آمده تا پس از فروكش كردن تندروييها مطالبات خود را از طريق مبارزات مسالمتآميز سياسي و در چارچوبهاي قانون اساسي كشور پيگيري كنند.
ناگفته پيداست كه اگر فضاي ميانه رو به كشور برنگردد و هر گروهي بر اساس حقي كه براي خود قائل است، بر طبل تندروي و آتش بياري براي معركه بيحاصل كنوني بكوبد، كشور دچار هزينههاي فراواني خواهد شد. نشانههاي خسارتهاي غير قابل جبراني كه طي هفت ماه گذشته بر كشور وارد شده و نمود عيني آن را ميتوان در تشديد بيكاري و ركود تورمي در اقتصاد ديد، به اندازهاي گويا و روشن است كه حجت را بر همگان براي پايين كشيدن فتيله منازعات بيحاصل انتخاباتي تمام كرده باشد.
همانطور كه در ابتداي كلام آمد مسئوليت گروهها و شخصيتهاي ميانه رو و اعتدالگراي كشور سنگينتر است. فراموش نكنيم در هر جامعهاي خاموشي اعتدالگرايان به معناي روشن شدن موتور تندروهاست و متاسفانه طي چند ماه اخير هم طيف عاقل و ميانه رو كشور ميل بيشتر به خاموشي و تمايل كمتر به ورود به عرصه عمل دارند. اما با اين وجود چنين وضعي نه تنها توجيهكننده سكوت عقلا نيست كه بر مسئوليت آنان براي بازگرداندن كشور به فضاي تعادل و آرامش ميافزايد. درست به همين دليل است كه بخشهاي وسيعي از مردم در انتظار به دست گرفتن ابتكار عمل از سوي گروههاي ميانهرو هستند تا بيش از اين كشور در دام تندروي نيفتد. متن خلاصه شده-نويسنده:رسول رضايي