اگر بخواهيم از 10 عنوان از مشهورترين رمانهايي كه تاكنون اين جايزه را از آن خود كردهاند، نام ببريم، بايد اين كتابها را ...

از سال 1917 يعني از زمان برگزاري نخستين دوره جايزه «پوليتزر» تاكنون، نويسندگان مشهوري مانند «اديت وارتون»،«پرل باك»، «تورنتون وايلدر» ،«جان اشتاينبك» و بسياري ديگر از چهرههاي شاخص ادبي موفق به كسب اين جايزه شدهاند و اين رقابت همچنان ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاري كتاب ايران، اگر بخواهيم از 10 عنوان از مشهورترين رمانهايي كه تاكنون اين جايزه را از آن خود كردهاند، نام ببريم، بايد اين كتابها را در فهرست مان بگنجانيم :
«عصر معصوميت» از رمان هاي برجسته جهان و بزرگترين و عظيم ترين رمان «اديت وارتون»محسوب ميشود كه در سال 1920 به رشته تحرير درآمد. دستمايه اصلي اين كتاب ،عشق است كه البته با مسائل اجتماعي و تراژيك فراواني عجين شده است. اين كتاب به داستان زندگي وكيلي به نام«نيولند آرچر» ميپردازد. زندگي آرچر كه خود را براي ازدواج با نامزدش «مي ولاند»آماده مي كند ، با ورود«كنتس اولنسكا»دختر عموي «مي» دستخوش تغيير و تحول مي شود. «اولنسكا» پس از طلاق گرفتن از همسرش كه يك كنت لهستاني است، زندگي مرفه و بي دردسري را مي گذراند و البته دلبسته «آرچر» مي شود. به اين ترتيب رفتار «آرچر» تغيير مي كند و بين انتخاب زندگي مرفه و سرشار از عشق و معصوميت سرگردان مي شود. اين مثلث عشقي ،در سال 1921 برنده جايزه پوليتزر شد و نام «اديت وارتون»به عنوان نخستين زن برنده جايزه پوليتزر براي هميشه در تاريخ ادبيات جهان باقي ماند.
«يكي از ما» ديگر رمان برجسته برنده جايزه پوليتزر است كه به قلم «ويلاكيتر» در سال 1922 خلق شد. اين كتاب،داستان سرگرداني و كشمكش هاي روحي سرباز جواني در جبهه هاي جنگ فرانسه را در آستانه جنگ جهاني اول نقل ميكند. او در ميدان جنگ به گذشته پرتلاطم خود فكر مي كند و خود را قرباني عقايد متعصبانه پدر و مادرش مي داند. او كه فرزند يك كشاورز است،كودكي پركاري داشته و در ازدواجش نيز شكست مي خورد. همين مسايل او را ترغيب مي كند تا در ارتش آمريكا ثبت نام كند و جبهه هاي جنگ را بر خانه ترجيح دهد.«ويلا كيتر»با الهام از نامه هاي دوران جنگ پسرعمويش ،اين رمان را نوشت و در 1923 به عنوان دومين زن برنده پوليتزر، موفق به دريافت اين جايزه ارزنده براي اثر جاودانه اش شد.
كتاب«خيلي بزرگ»نوشته «ادنا فربر» در سال 1924 است.در اين كتاب،زني جوان به نام «سلينا» تصميم مي گيرد شغل معلمي را انتخاب كند و سرانجام با اقامت در مزرعه خانواده «پل»،كار خود را آغاز مي كند. او «رالف جوان»، پسر خانواده را تشويق مي كند تا به دنبال علاقه اش كه هنر است برود. رالف نيز براي رسيدن به آرزوهايش راهي ايتاليا مي شود. سلينا پس از ازدواج، صاحب فرزندي چاق مي شود كه مردم او را خيلي بزرگ صدا مي زنند.پس از مرگ همسرش،سلينا مجبور مي شود به تنهايي در مزرعه كار كند .پسرش نيز به دنبال تحصيل مي رود ولي به موفقيت چنداني نمي رسد. ضمن اينكه در عشق خود نيز شكست مي خورد و مي فهمد دختر مورد علاقه اش عاشق رالف است كه حالا مجسمه ساز ماهري شده و به سرزمين خود بازگشته است.اين كتاب نيز در سال 1925 برنده جايزه پوليتزر شد.
كتاب «آرو اسميت»يكي از شاهكارهاي «سينكلرلويس»محسوب مي شود كه در سال 1925 منتشر شد. در اين كتاب داستان زندگي و تلاش «مارتين آرو اسميت» براي يك كشف پزشكي به تصوير كشيده شده است. مارتين كه پزشكي ايده آل گراست،موفق به كشف نوعي سرم مي شود كه داروي اصلي نوعي بيماري گاوي كشنده است. ولي براي آزمايش هاي نهايي خود به انسان هايي داوطلب نياز دارد. به همين منظور با همكاري دوست خود،دكتر «اوليور مار»به جزيره اي مي روند ولي مردم،حاضر به همكاري نمي شوند.سرانجام با تلاش هاي فراوان ،بومي هاي منطقه مي پذيرند و اين آزمون علمي بزرگ انجام مي شود.اين كتاب در سال انتشارش يعني 1925ميلادي ،موفق به دريافت جايزه پوليتزر شد.
پنجمين كتابي كه در فهرست معروف ترين كتاب هاي برنده پوليتزر قرار گرفته،«پل سن لوئيس ري»به قلم «تورنتون وايلدر» نام دارد. اين كتاب بر اساس واقعه اي نوشته شده كه در12 ژوئن 1714 در «ليماي» پرو رخ داده است .با پاره شدن پلي كه يك قرن پيش توسط اينكاها ساخته شده بود، 5 نفر كه در حال عبور از روي پل بودند جان باختند و اين حادثه، كنجكاوي«جونيپر» يكي از راهبان ابن منطقه را برانگيخت. به اعتقاد او مرگ آنها نمي توانست بي دليل باشد و دائم از خود مي پرسد «چرا بايد چنين تراژدي اتفاق بيفتد؟». به همين دليل از تك تك افراد در مورد زندگي اين 5 نفر تحقيق ميكند كه البته اين پرسش و پاسخ طولاني مدت،منجر به مرگش مي شود. اين كتاب در 1928 لايق دريافت جايزه پوليتزر شناخته شد.
«خاك خوب»نوشته «پرلباك»، ششمين كتاب اين فهرست است كه در سال 1931 منتشر شد.اين كتاب به داستان زندگي كشاورزان در چين و شرايط سخت آنها مي پردازد.«وانگ لانگ»شخصيت اصلي داستان،كشاورزي است كه پس از ازدواج با برده خانواده «هوانگ»،زندگي پرباري را آغاز مي كند. همسرش در كار مزرعه به او كمك مي كند و برداشت آنها از اين زمين، آنقدر زياد مي شود كه مي توانند قطعه زميني از خانواده «هوانگ» خريداري كنند. ولي پس از مدتي در اثر خشكسالي مجبور به ترك زمين خود شده،در شهر مجبور به كشيدن كالسكه هاي چيني و حمل مردم مي شود.«وانگ» دوباره تصميم مي گيرد به زادگاهش بازگردد و بقيه زندگي خود را آنجا بگذراند.اين كتاب در سال 1932 ميلادي موفق به كسب جايزه پوليتزر شد.
نام كتاب «بربادرفته» اثر محبوب «مارگريت ميچل» نيز در اين فهرست ديده مي شود. اين كتاب كه در 1936 ميلادي نوشته شد و با اقبال عمومي چشمگيري رو به رو شد و هنوز هم در فهرست محبوب ترين كتاب هاي مردم آمريكا خودنمايي مي كند.داستان اصلي كتاب ،حول زندگي دختري به نام «اسكارلت اوهارا» مي چرخد كه در جريان جنگ هاي داخلي و خونبار از مزرعه پدري اش يعني «تارا» محافظت مي كند.اين كتاب نيز در سال 1937 جايزه پوليتزر را از آن خود كرد.
داستان جاودانه«خوشه هاي خشم»كه توسط جان اشتاين بك در سال 1939 خلق شد نيز يكي ديگر از اين رمان هاي محبوب است.داستان كتاب در مورد زندگي كشاورزي به نام «جود»در اوكلاهاماست كه عدم بارش باران،عرصه را بر او و خانواده اش تنگ كرده است.«جود» تصميم مي گيرد به هزاران نفر ديگر بپيوندد كه در حال مهاجرت به كاليفرنيا هستند ولي پدر بزرگ خانواده با اين كار مخالفت ميكند. در هرحال اين گروه نيز مهاجرت مي كنند و طي سفر خود با ماجراهاي زيادي روبه رو مي شوند.خوشه هاي خشم نيز در 1940 ميلادي جايزه پوليتزر را برد.
«پيرمرد و دريا» آخرين و بهترين رمان «ارنست همينگوي» است كه در سال 1951 در كوبا به پايان رسيد ولي يك سال بعد چاپ شد.دستمايه كتاب،جنگي حماسي بين ماهيگير پير و باتجربه اي به نام «سانتياگو» و يك نيزه ماهي بزرگ در درياست. ماهيگير پير كه بدشانسي به او رو كرده و 84 روز بدون هيچ صيدي باقي مانده،دل به دريا مي زند و براي صيد ماهي،به بخش هاي دوردست دريا مي رود. سرانجام يك نيزه ماهي بزرگ شكار مي كند ولي ماهي پرتوان است و «سانتياگو» براي داشتن آن،مجبور مي شود دو روز و دو شب تلاش كند.در راه بازگشت هم با كوسه ها رو به رو مي شود. به اين اثر نيز در 1953 جايزه پوليتزر تعلق گرفت.
«كشتن مرغ مقلد»نوشته «هارپرلي» ،آخرين داستان اين فهرست است كه در 1960 منتشر شد و به ماجراي مبارزه با نژادپرستي مي پردازد. «آتيكوس فينچ»،تنها وكيلي است كه در اواخر دهه 30 تلاش مي كند در دادگاه از مردي سياهپوست دفاع كندكه متهم به تجاوز به زني سفيدپوست است.البته بسياري از دوستانش از او مي خواهند از اين كار دست بكشد ولي فينچ نمي پذيرد.اين كتاب در سال 1961 ميلادي موفق به كسب جايزه پوليتزر شد.
جایزه پولیتزر معتبرترین جایزه روزنامهنگاری در امریکا ست که هر ساله (از سال ۱۹۱۷) با نظارت دانشگاه کلمبیا به روزنامهنگاران و نیز به نویسندگان، شاعران و موسیقیدانان داده میشود. این جایزه بهنام بنیانگذار آن «جوزف پولیتزر»، روزنامهنگار و صاحب امتیاز چند روزنامه در سده نوزدهم نامگذاری شده است.
اين جايزه هر سال در ماه آوريل(فروردين ماه)اهدا ميشود و هم اينك گروههاي داوري اين دوره درحال شكلگيري و مطالعه اند.
منبع:سايت «about.com »
با سپاس فراوان